Szenvedéllyel, meggyőzéssel és bátorsággal az innovációért!

Az alapítás évei
A szülői házban lévő műhelyben, a tiroli Absamban alapította meg KR Johann Felder 1956-ban, feleségével, Gertrauddal együtt az Ifj. Johann Felder Vállalkozást, és ugyanabban az évben a Bécsi és az Innsbrucki Vásáron mutatta be az első Felder famegmunkáló gépeket.
Az öntvényalkatrészek nem megfelelő ellátottsága miatt háza kertjében 1958-ban saját öntőüzemet hozott létre.

Az áttörés
A termelés folyamatos növekedése miatt vált szükségessé 1961-ben, hogy elköltözzön a vállalkozás. Absamban, a Salzbergstraße 26 számú ingatlan lett a gépgyártó új telephelye. A Svájcba irányuló első exportszállítások 1962-ben kezdődtek, és rövid egy évvel később már sikerült is az áttörés az első sorozattermékkel, a legendás BU 4 kombinált géppel.
1965-ben az első maróközponttal tovább növekedett a termelési kapacitás, és a Felder sikerrel jelent meg a továbbfejlesztett BU 5-tel a német piacon. A BU 6, a BU 7 és a BU 8 sorozat gépei nemzetközi szinten is elterjedtek, és számos világszabadalom biztosította a Felder famegmunkáló gépek fejlődésének gyors előrehaladását.
1970-ben dobta piacra a Felder a FELDER HIT új, nehéz kombinált gépeit és ezzel mindenekelőtt az asztalos ágazatot célozta meg nagy sikerrel.

Automata formahomok berendezést integrált 1975-ben a 170 m² alapterületű öntödébe, két évvel később pedig a gépösszeszerelés új üzemi épületbe helyezése biztosította a vállalat új, további terjeszkedését.
A gépgyártó vállalat már 1979-ben áttért a CNC technológiára és ekkor telepítette az első CNC marógépet. Ez volt az egyik utolsó beruházás az absami telephelyen.

Terjeszkedés és nemzetközivé válás
A nagy siker folyamatos növekedést követelt meg, melyet az absami telephely már nem tett lehetővé. Ezért 1982-ben a vállalat 65 dolgozójával együtt újból elköltözött, és Hall in Tirolban hozta létre a társaság új székhelyét.
A FELDER Scandinavia megalapításával Johann Felder 1988-ban Stockholmban létrehozta a napjainkban már világszerte működő Felder csoport első leányvállalatát. Ausztriában és Németországban időközben bevezették az új Felder értékesítési koncepciót: csak a többszörösen kiválasztott partnernek szállítanak Felder termékeket.
A BF 3 és a BF 4 gépsorozat vezette az értékesítési listát és 1988-ban szükségesség tette a következő beruházást: új csarnok épül, hogy legyen hely az első lézergépek, hegesztőrobotok és vízszintes megmunkáló központok számára.

A kombinált gépek szakértőjétől a professzionális, teljes körű ajánlattevőig
Az új gyártási lehetőségekkel 1990-ben érkezik el a következő mérföldkő – bemutatják a világ első, formátum tolóasztallal kombinált „made by Felder“ gépeit. A kombinált gépeknek köszönhető piacvezetői szerep a BF 6 terméksorozattal tovább bővül, ezzel párhuzamosan bemutatja a Felder az ipari terület professzionális igényeire kifejlesztett első szólógépeket is. Ebben a szegmensben is, rövid idő elteltével, a K6 formakörfűrésszel nagy áttörést ünnepelhettek a világpiacon.
A Felder gépgyártó vállalat kombinált gépek specialistájából professzionális famegmunkáló gépek teljes körű ajánlattevőjévé fejlődött a kis-, közép- és nagyipar számára.
1993-ban a Felder, mint az ágazat éllovasa, megnyitja új EURO logisztikai központját, és megalapítja az első Felder gyári lerakatot, bemutaóteremmel együtt, amely 1995-ben kezdi meg működését Felső-Ausztriában.

A Hammerrel és a Format-4-gyel az új évezredbe
1997-ben hívja életre a Hammer márkát. A kiváló minőségű és elérhető árú famegmunkáló gépek jól helytállnak és rendkívüli sikeresek a keleti, olcsó termékekkel szemben. A nagy siker 1999-re a gyártás és az összeszerelés újabb bővítését teszi szükségessé. A 2. új összeszerelő üzem 30 százalékkal bővíti a kapacitást.
2001-ben új márkát dob piacra: a Format-4-et, amely prémiummárka a közép- és a nagyipar legmagasabb igényei számára, és a Felder csoportnak a professzionális ágazat részére kínált termékpalettáját egészíti ki. A következő években a szállítói program CNC megmunkáló központokkal, élragasztó gépekkel, lapfelosztó fűrészekkel és forrólapos présekkel bővül.
Az új FORMAT-4 modelleket nemzetközi tekintélyű design-díjakkal, például 2004-ben Adolf Loos díjjal és 2003-ban, 2009-ben IF-Design-Awardal tüntetik ki – mindezzel a lehető legrövidebb időn belül meggyőzi a közép- és nagyipari professzionális felhasználókat.

Családi vállalkozásként a FELDER KG globális piaci szereplő
2000-ben Johann Felder egyéni vállalkozás betéti társasággá alakul át, és felesége, Getraud, lánya, Elisabeth, valamint fiai, Hansjörg és Martin részesedésével létrejön a FELDER KG családi vállalkozás.
Az új évezred kezdetével telepítik és helyezik üzembe az új porfúvó berendezést. A 80 százalékos exporthatár elérése megköveteli a logisztikai központ újabb bővítését, amely 2005-ben – csekély 8 hónap építési idő után– nyílik meg. Már 2007-ben a 7-es szerelőcsarnok és a 4.5 féltető bővítésével újból bővítették az üzem területét, immár 11300 m²-rel.
2009-ben kerülnek le a Hall in Tirol-i gyártószalagról az újonnan fejlesztett és először gyártott CNC- és élragasztó gépek, melyeket 2010-től az újonnan létesített tiroli kiállító- és technológiai központban mutatnak be.
2012-ben a Felder csoport a forradalmian új Silent-POWER® spirálkéses gyalutengelye újabb sikerről gondoskodott a gyalugépek piacán. Ezzel ismét új innovációs erejéről tet tanúbizonyságot. Az új gyalutengelyt tomboló tetszéssel fogadta a piac.
Napjainkra a Felder csoport a halli vállalatközpont kereken 550 dolgozójával a világ vezető ajánlattevőjének, szolgáltatójának egyike a kis-, közép- és nagyipari famegmunkáló gépek terén. A 72 országban megtalálható több mint 200 értékesítő hely több mint 150 Hammer-, Felder és Format-4 modellt kínál.